Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Herbata, orzechy, czekolada i ćwikła

Herbata, orzechy, czekolada i ćwikła
 Zapyta ktoś, co łączy ten ciekawy zestaw produktów spożywczych? Odpowiedź brzmi- połączył je mały projekt sensoryczny pod nazwą "Lekcje ze smakiem", realizowany przez kilka tygodni w klasie 1b. Jego motywem przewodnim były wprowadzane litery, dwuznaki i zmiękczenia.
Podczas wprowadzania: "h" i "ch" smakowaliśmy HERBATY z CHIN, pite kulturalnie, w stylu angielskim, w filiżankach z chińskiej porcelany.
W przypadku "rz" było trochę trudniej, bo poszukiwany smak ukrył się w twardym włoskim ORZECHU. Z pozyskanych łupinek- połówek orzechów (tu pojawił się także aspekt matematyczny) dzieci wykonały malutkie i śliczne łóżeczka dla Calineczki.
Wiele przyjemności dostarczyło uczniom poznanie "cz", bo z czym można było lepiej je połączyć, jak nie z CZEKOLADĄ? Duże zaciekawienie dzieci wzbudziły, nieznane w Polsce, ziarna afrykańskiego kakaowca, z którego powstaje kakao - podstawowy składnik czekolady i mimo że gorzkie i twarde, chętnie były degustowane.
Przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi "Lekcje ze smakiem" zakończyło zmiękczenie: "ci" i ć - towarzyszyły im babcine maślane CIASTKA, a na odważnych czekał, także nieznany dotąd smak - świątecznej ĆWIKŁY. Sasha i Żora pochłonęli słoik tego zdrowego produktu w mgnieniu oka. Tak samo szybko minęły nam lekcje że smakiem, ale na tym z pewnością nie koniec i będzie ciąg dalszy. Mam jeszcze nadzieję, że dzieci (nie tylko z 1b ) po takich doświadczeniach będą chętnie poszukiwały zdrowych i tradycyjnych smaków chrzanu i ćwikły na świątecznym stole. 
Beata R.
Data dodania: 2025-04-14 14:13:46
Data edycji: 2025-04-14 14:14:19
Ilość wyświetleń: 32
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej