Zapyta ktoś, co łączy ten ciekawy zestaw produktów spożywczych? Odpowiedź brzmi- połączył je mały projekt sensoryczny pod nazwą "Lekcje ze smakiem", realizowany przez kilka tygodni w klasie 1b. Jego motywem przewodnim były wprowadzane litery, dwuznaki i zmiękczenia.
Podczas wprowadzania: "h" i "ch" smakowaliśmy HERBATY z CHIN, pite kulturalnie, w stylu angielskim, w filiżankach z chińskiej porcelany.
W przypadku "rz" było trochę trudniej, bo poszukiwany smak ukrył się w twardym włoskim ORZECHU. Z pozyskanych łupinek- połówek orzechów (tu pojawił się także aspekt matematyczny) dzieci wykonały malutkie i śliczne łóżeczka dla Calineczki.
Wiele przyjemności dostarczyło uczniom poznanie "cz", bo z czym można było lepiej je połączyć, jak nie z CZEKOLADĄ? Duże zaciekawienie dzieci wzbudziły, nieznane w Polsce, ziarna afrykańskiego kakaowca, z którego powstaje kakao - podstawowy składnik czekolady i mimo że gorzkie i twarde, chętnie były degustowane.
Przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi "Lekcje ze smakiem" zakończyło zmiękczenie: "ci" i ć - towarzyszyły im babcine maślane CIASTKA, a na odważnych czekał, także nieznany dotąd smak - świątecznej ĆWIKŁY. Sasha i Żora pochłonęli słoik tego zdrowego produktu w mgnieniu oka. Tak samo szybko minęły nam lekcje że smakiem, ale na tym z pewnością nie koniec i będzie ciąg dalszy. Mam jeszcze nadzieję, że dzieci (nie tylko z 1b ) po takich doświadczeniach będą chętnie poszukiwały zdrowych i tradycyjnych smaków chrzanu i ćwikły na świątecznym stole.